Büszkeségeink

 

Híres kazári emberek

Szabó István

 
11szabo_istvan_szobra.jpg A falu életében a XIX. század második felében meghatározó személyiség volt a falu papja, Szabó István író, műfordító. Homérosz két nagy eposzát - az Iliászt és az Odüsszeiát - ő fordította először magyarra. Tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának és a Kisfaludy Társaságnak. 1857-1892 között publikált Kazári pap néven. Tudós hazafiként már korábban lángoló dicsérettel írt róla Kazinczy Ferenc. Szabó István méltán érdemelte ki a Molnár Péter somoskőujfalui szobrászművész alkotta mészkőszobrot, valamint a templom főbejáratánál függő emléktáblát. Felújított síremléke a kazári temetőben található. Emlékszobája 1997-ben nyílt meg a plébánián.
   
   

Szabó Gáspár

 
Kazár A falu szülötte Szabó Gáspár zenetanár, festőművész, a Dűvő zenekar megalapítója. 1935-ben született egy sokgyermekes bányászcsalád gyermekeként. Tanulmányait a Békéstarhosi Zenei Gimnáziumban, a budapesti Pedagógiai Főiskolán és a debreceni Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta. Nyírbátorban kezdett komolyan foglalkozni a képzőművészettel. Elsősorban a festészet vonzotta. A legizgalmasabb szín számára a vörös volt. Képein megfigyelhető a teraszos kompozíció, a hármas tagoltság: a legalsó szinten a szenvedők, kiszolgáltatottak, középen a közömbösek, segíteni szándékozók és fönt azok jelennek meg, akik a megoldást magukban hordozzák, sokszor szimbólum formájában. 1992-ben bekövetkezett halálakor a település önkormányzata egy galéria felállítását határozta el, és 22 darab képet megvásárolt a művész alkotásaiból, melyek jelenleg a polgármesteri hivatal épületében tekinthetők meg.
   

 

Elismeréseink

nogradikum-kazarinoinepviselet.jpg nogradikum-riolittufa.jpg
2008-01.jpg falumeguj001.jpg
tosz01.jpg europeankid01.jpg

 

Díszpolgáraink

Dr-Szabados-Pal.jpg

Dr. Szabados Pál

Hegedus-Maria.jpg

Hegedűs Mária

   

Kovacs-Jozsef.jpg

Kovács József
1939-2016

Ponyi-Artur.jpg

Ponyi Artúr

   

Turai-Jenone.jpg

Turai Jenőné

Tozser-Imre-Hiki.jpg

 Tőzsér Imre Hiki

   

 Tozser-Kapcsos-Anna.jpg

Tőzsér Kapcsos Anna
1927-2010

 
   

 

Csoportjaink 

Fontos Zenekar

 asdf

 

Kazár Táncegyüttes

A táncegyüttes honlapja

asdf

Településünkön mindig kiemelt hangsúlyt kapott a hagyományápolás, mindig is nagyon jó csapat képviselte községünket a különböző országos fellépéseken. Az általános iskola alsó tagozatában 1996-ban indult el a néptáncoktatás. 3 évvel később, 1999-ben megalakult a Zsivajgó gyermek táncegyüttes, amely igen gyorsan bekerült Nógrád megye gyermekcsoportjainak élvonalába. Évente két-három fesztiválon vettek részt és tizenöt-húsz fellépésre kérték fel őket. Nem csak megyénkben mutathatták meg tudásukat, hanem az ország számos településén és több alkalommal külföldön is.

A gyerekekből 2005-re felnőttek lettek, így már nem illett hozzájuk a Zsivajgó név. Az együttes vezetőjének, Szabó Jánosnak a javaslatára, valamint a faluvezetés pozitív hozzáállásának köszönhetően a képviselőtestület 2005-ben - egy oklevél kíséretében - a Kazár Táncegyüttes nevet adományozta a csapatnak.

Kazartancegyuttes2016.jpg

 

Kazári Népdalkör

A Kazári Népdalkör 1996-ban pár ember részvételével alakult. Először csak kedvtelésből, majd a színpadon is bemutatkoztak. Szívesen énekeltek bányászdalokat és a templomban jeles ünnepek alkalmából egyházi énekeket is, munkájuk során főként palóc, de más tájegységre jellemző népdalokat is énekelnek. Mindig résztvevői a helyi rendezvényeknek. Számtalan meghívásnak tesznek eleget a megyében és azon kívül is. Sokat tanultak a Bokréta hagyományőrző oktatójától, Szabó Jánostól. Később Takácsné Édes Katalintól, aki a szakmai vezetőjük a mai napig is.

asdf

Több éves munkájukat 2001-ben, majd 2003-ban Mihálygergén és Egerben az Országos Minősítő Versenyen ezüst fokozattal jutalmazták. Sorozatosan meghívják őket Egerbe a Palóc Gálára és a Regionális Népzenei Fesztiválra. A KOTA által meghirdetett Népdalkörök és Kórusok Országos Minősítő Versenyén 2008-ban 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben is arany fokozatot értek el. Különösen büszkék arra, hogy 2009-ben a bányászdalok gyűjtésért és a bányászhagyományok műveléséért Művészeti Nívódíjban részesültek. Rendszeres résztvevői a Megyei Nyugdíjas Alapszervezet válogatójának is, amit Győrben szoktak megrendezni. Itt a Népdalkör több tagja, nevezetesen Huczkó Jánosné, Korcsogné Varga Ida és Sándor Gyuláné Az év dalosa cím tulajdonosai lettek. A Hontravel által meghirdetett Országos Minősítő Versenyen is rendre nagy sikerrel szerepelnek. Arany minősítés, majd Kiemelt Arany Minősítés tulajdonosai lettek.

kimittud01.jpg

A Népdalkör egy nagyon összetartó csoport. Olyan, mint egy család. Rendre megtartják a névnapokat, a születésnapok alkalmával egy-egy szál virággal, egyszerű ajándékokkal köszöntik egymást, mert úgy gondolják, tudatniuk kell társaikkal, hogy fontos szerepet töltenek be egymás életében. Ha valaki lebetegszik, meglátogatják őt és éreztetik vele, nem feledkeztek meg róla, és visszavárják a csoportba, ahogyan azokat is, akiket elszólított az élet.

"A szlogenünk a régi: aki szívből tud énekelni, az szívből tud szeretni is."

 

Kazári Örökifjú Hagyományőrző Asszonycsoport

asdf

2003-ban alakult a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület tagjaiból. A község hagyományait, népdalait, néptácait gyűjtik össze és dolgozzák színpadra a csoport tagjai. Ruházatuk eredeti vagy az eredeti alapján készített koruknak megfelelő kazári népviselet.

 

Kis Zsivajgó

A Kis Zsivajgó Gyermek Tánccsoport a kazári Aba Sámuel Általános iskola 4.-5 osztályos tanulói, akik a művészetoktatás keretein belül tanulják meg a magyar néptánchagyomány alapjait. A felnőtt Kazár Táncegyüttes egyik utánpótlás csoportja. Vezetője Husvéth Csaba volt két évig, 2011 szeptemberétől Farkas Rózsa néptáncpedagógus. A tavalyi évben megtanult kazári táncok és énekek mellett idén már Szatmár tájegységének táncaival ismerkednek.

  • Kazár Község Önkormányzata
  • 3127 Kazár, Tanács u. 1.,
  • Telefon: (32) 341 333
  • E-mail: kazar@kazar.hu