Dr. Szabados Pál

 

Dr-Szabados-Pal.jpg

 

Sajnos egy korábbi agyvérzése miatt járókeretre szorul, de felesége odaadó gondoskodásának köszönhetően most is fogékony hátköznapjaink történéseire dr. Szabados Pál, Kazár és környékének „örökös főorvosa”. 1998. Augusztus 20-án a Kazár Díszpolgára kitüntetéssel ismerték el a községben 40 éven át tevékenykedő orvost, mindenki dokiját.

Tanulmányai  befejezése  után Budapesten  dolgozott,  aztán dr.  Szabados  Pál  emberek iránt  érzett  odaadó  szeretete egy, a fővárosban megforduló Nógrád  megyei  lakossal  történő beszélgetés után Mizserfa irányába  sugárzódon  ki.  A disputa arról folyt, hogy Nógrádban igen nagy az orvoshiány, és bizony sokan örülnének, ha hozzáértő szakemberek telepednének le a dimbes-dombos tájak településein. A második világháború befejezése után ilyen külső indíttatástól is vezéreltetve érkezett körzeti  orvosnak  Mizserfára dr. Szabados Pál. De nem csak a  parányi  település,  hanem Mátranovák,  Jánosakna  és  a környék  összes  községének búját-baját  felvállalva  dolgozott négy évtizeden át.

Hogy milyen nagyszerű orvost kaptak ezek a helységek dr. Szabados Pál személyében arról ma már a Mátyás király történeteihez hasonlatos visszaemlékezések alapján is képet alkothatunk. íme, egy kis szeretetcsokor,  viszonzásul  a doktor úrtól kapott gondviselésért.

„... Negyven évig végezte a községben a gyógyító munkát, kezelte a beteg, megrokkant  bányászokat.  Az  ő praktizálása mellett nem kellett  ügyeletes  orvoshoz  fordulni, mert éjjel-nappal a betegei  rendelkezésére  állt.  A kötelességén  felül  teljesített. Nem csak testileg, hanem lelkileg is foglalkozott a betegeivel. Hasznos  tanácsokkal  látott el mindenkit, nem ismert fáradtságot, ha hívták, még éjfélkor is  házhoz  ment.  Meghallgatta az emberek panaszait akkor is, ha ezek a panaszok nem  a  betegséggel,  hanem mondjuk  a  rossz  krumpliterméssel függtek össze ...”

„.. .olyan  orvos  volt,  aki nem csupán a férjeink gyógyításában  jeleskedett,   hanem amikor már arra került a sor, segített   a   nyugdíjaztatások ügyintézésében is ...”

„.. .ő  volt  az  a  doki,  aki mindenben  segített.  Dr.  Szabados  Pál  mindenki  dokija voIt. Olyan volt, mint egy enciklopédia. Nagyon sok mindenhez értett, épp ezért mindig meg tudta mondani, hogy melyik ügyben hogy kell eljárni, hol kell kopogtatni. ..”

„.. .emlékszem,  egyszer  a földekről  mentünk  hazafelé, amikor  megállt  mellettünk  a doktor  úr  az  autójával.  Azt mondta,  hogy  szálljunk  be. Érti? Csak úgy, sárosán, kapával a kezünkben. Magától értetődőnek tartotta, hogy hazafuvarozzon bennünket...”

„.. .amikor látta dr. Szabados Pál, hogy a körzeti orvos lehetőségeit  meghaladó  vizsgálatokra van szükségem, beültetett a kocsijába és  felvitt Pestre  a  klinikába.  Teljesen ingyen ...”


A körzeti főorvosként nyugdíjba vonult dr. Szabados Pált - akinek számos elismerése között a Kiváló Orvos és az Aranydiplomás Orvos cím is szerepel - közel tizenöt év után sem feledték el az emberek. Ahogy azt ő is érzékeli, a Kazár Díszpolgára kitüntetésben az emberi közvetlenség és az  őszinte  odaadás,  az  a jó kapcsolat  tükröződik,  ami  őt és  környezetét kölcsönösen jellemezte.

 

 

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 1998. szeptember 17-ei szám "Nem feledték mindenki dokiját" cikke 
  • Kazár Község Önkormányzata
  • 3127 Kazár, Tanács u. 1.,
  • Telefon: (32) 341 333
  • E-mail: kazar@kazar.hu