Fejlesztések

 

Szabadtéri fitness park Kazáron

2016. augusztusában Kazár Község Önkormányzata a START munkaprogram segítségével szabadtéri fitness parkot hozott létre a Kisrétben a játszótér mellett. Várunk ide minden sportolni szerető fiatalt és idősebbet egyaránt. Kérjük, rendeltetésszerűen használják az eszközöket és vigyázzanak azok épségére, hogy sokáig élvezhessük a szabadtéri sport lehetőségét! Az eszközökön tájékoztató táblák segítik a helyes használatot. Kérjük, aki bármilyen problémát tapasztal valamelyik eszközzel, azt a lehető leghamarabb jelentse be a helyi önkormányzati hivatalban.

Jó sportolást kívánunk!

szabadterifitness.jpg

 

Piactér kialakítása

A 2016-os közfoglalkoztatási programban célul tűzte ki az Önkormányzat a helyi piactér kialakítását, ami a Tanács út elején található, eddig parkolóként üzemelő rész. A terület július közepére készült el, a közfoglalkoztatottak minden munkát irányítással, de önállóan végeztek el. Szükséges volt a terület megfelelő kisimítása, esetleges kátyúk feltöltése. A piactér végleges formáját elnyerve térkő burkolatot kapott, melyet hozzáillő szegélykővel egészítettek ki. 

Piacter.jpg

Piacter-2.jpg

 

Térkő burkolat a Kisrétben

 A 2016-os helyi sajátosságra épülő közfoglalkoztatási programon belül sikeresen térkő borítást kapott a játszótér melletti sétáló út egy része a Kisrétben. Terveink közt szerepel a továbbiakban a Kisrét összes sétálóutcájának burkolása, azonban ez még a pályázati kiírások függvénye.  

 Kisret-jarda-terkovezes.jpg

 

Új kiállítóház kialakítása

2015-ben a START munkaprogram segítségével Kazár Község tulajdonában álló helyi paraszti jellegű épületet újítottak fel a Kazári Szociálpolitikai Nonprofit Kft. segítségével a közfoglalkoztatottak. A rossz állapotban lévő épület nagy átalakításokon esett át. Először a teljes tetőszerkezetet kellett felújítani, majd a a legfontosabb lépés volt visszaállítani az épület eredeti külső homlokzatát. Ehhez a lakosság segítségét kérte az önkormányzat. Ezen felhívásra rendeteg régi fotó került elő, mely alapján a lehető legpontosabban sikerült az eredeti homlokzati képet visszaállítani. 2016-os évre maradt az épület belső felújítási munkálata, mely befejezése után a Vasaló és Öntvény Múzeum - Bagi András által gyűjtött - kiállítási darabjai kerültek ebbe az épületbe. 

Golyohaz-1.jpg

Golyohaz-2.jpg

IMG_7300.jpg

 

A József Attila út felújítása 

2015. októberében felújításra került a rossz állapotban lévő József Attila út. Az út teljes hosszában aszfaltburkolatot kapott. 

IMG_6512.jpg

 

Ifjúsági szálláshely kialakítás

2015. Június 6-án került átadásra es megszentelésre Dr. Varga Lajos segédpüspök közreműködésével az a szálláshely mely EMVA Turisztikai tevékenységek ösztönzésére nyújtandó támogatások jogcím keretében belül 33 635 950 Ft összegű elnyert pályázatból került kialakításra a parókia épületében.

IMG_7323.jpg

A korszerűen kialakított B kategóriás ifjúsági szálláshely 4 szobával összesen 30 fő befogadására alkalmas.
Az átadó alkalmával Vámos Jánosné a Szent Ilona Katolikus Egyesület elnöke fejezte ki köszönetét minden segítőnek aki hozzájárult a sikeres megvalósításhoz. Gecse Akos polgármester szalagátvágását követően az épület megáldásával záródott az esemény.

11800647_1145684908781734_627653960_o.jpg

 

Felújításra került a Szent Ilona Római Katolikus Templom tetőszerkezete

2015. évben a kazári lakosok 1 Millió Forint értékű adományának és a Váci Egyházmegye - Dr Beer Miklós Pöspök atya - nagyvonalú segítségének köszönhetően 16.866.781 Ft értékben felújításra került a templomtorony és a tető.

IMG_7329.jpg

 

Urnafal

Új urnafal került felállításra a helyi temetőben. A 622 300 Ft-os költséget teljes egészében Kazár Község Önkormányzata állta.

Urnafal.jpg

 

Napelemes rendszer Kazáron

Kazár Község Önkormányzata a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2012-4.10.0/A azonosítójú pályázati konstrukciójának segítségével napelemes rendszert telepített annak érdekében, hogy a községháza, az óvoda és az idősek otthona villamos energiafogyasztásának nagy része megújuló energiából származzon, ezáltal hozzájáruljon a környezetvédelemhez, valamint a működési költségeit is csökkenteni tudja.
Kazár Községi Önkormányzat 2013 decemberében 25,36 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (korábban: NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.), mint pályázati Közreműködő Szervezettől.
A fejlesztés eredményeként az üzembe helyezésre került 26,56 kW teljesítményű napelemes rendszer összesen évente
22 980 kWh áramot fog termelni, mellyel az önkormányzat jelentős villamos energiafogyasztást tud elérni, valamint éves szinten 21,49 tonnával képes csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. A napelemek a szakmai alapelveket betartva úgy kerültek elhelyezésre, hogy a település lakói megismerhessék a környezetbarát technológiát, ezzel is elősegítve a környezettudatos gondolkodás fejlődését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósulhatott meg.

 

Kultúrház felújítás

A valaha szebb napokat látott épületnek mindig is fontos szerepe volt a lakosság életében, ezért is várta mindenki annyira, hogy elérkezhessen ez a nap is.

IMG_0642.JPG

Kulturhaz-1.jpg


Az épület maga az 1920-as években épült, eredetileg bányakaszinóként üzemelt és így látta el a kulturális feladatokat. Ezt követően a Váci kötött áru gyár üzemeként működött, majd a 70 években a varroda kultúrházaként funkcionált.
1996-ban került önkormányzati tulajdonba, de ekkor az épület már erősen felújításra szorult.
A mindenkori képviselő testületnek folyamatosan a napirendi pontjai között szerepelt a Művelődési ház felújítása, de sajnos a költségvetés önerőből nem tette lehetővé a kivitelezést.

 

Kulturhaz-2.jpg


2013-ban sikerült egy olyan pályázatot benyújtania a 36 Jó Palóc Nonprofit Kft-nek, ami nyertes pályázat lett és a megnyert 45 millió Forint mellé jelentős önrésszel az önkormányzat is hozzájárult.
Így a projekt átadása 2014. augusztus 16-án megtörtént és a falu lakossága birtokba vehette az épületet.
Ismét felbolydult Kazár, hiszen a jeles napra ébredhetett a lakosság, átadásra került a megújult Művelődési ház.

 

IKSZT - Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér

Településünkön a Magtár Közösségi Ház belső udvarában álló volt lakóépületben alakítjuk ki az Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret.

A Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület, Kazár Község Önkormányzatának támogatásával, 2009 októberében nyújtotta be pályázatát az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében az integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítására és működtetésére igénybe vehető támogatásra. Két sikeres fordulón túljutva, 2010 áprilisában kapták kézhez a támogató határozatot, a megítélt támogatás összege bruttó 54.084.000. forint. Ennek nagy része a beruházás megvalósítását, 6,5 millió forint pedig a működtetés biztosítását szolgálja majd az első három évben.

p001.jpg

A településen a Magtár Közösségi Ház ad otthont a közösségi programoknak és szolgáltatásoknak. A lakossági igények bővülése, valamint a rendezvények számának növekedése miatt azonban szükségessé vált a rendelkezésre álló terület növelése. Ezért dolgozták ki a Diófa u. 13. szám alatti (hrsz.: 815.) épület átalakítására és bővítésére vonatkozó tervet.

A fejlesztés keretében az önkormányzati tulajdonú épület felújítása, akadálymentesítése és funkcióknak megfelelő bővítése valósul meg, nettó 473,54 m2 területen. Az épület homlokzatát már korábban felújították, az elektromos rendszer azonban átalakításra és felújításra szorul, és szükség van az épületgépészeti rendszerek kiépítésére is.

p007.jpg

Az épületben a tetőtér beépítésével tanácsadó- és civil irodákat, fogadó helyiséget, közösségi és kiállító teret, ifjúsági klubot, információs pontot és könyvtár helyiséget alakítanak ki, a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségekkel. A különböző funkciók térben és időben elkülönítetten kerülnek kialakításra. A működéshez szükséges eszközök, bútorok, berendezések egy része már a pályázó és az együttműködő civil szervezetek rendelkezésére áll, a hiányzó eszközök a projekt keretében kerülnek beszerzésre.

A beruházás befejezése után ebben az épületben működik majd a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és az Állami Foglalkoztatási Szolgálat információs pontja, lesz közösségi internet hozzáférés és Teleház is. Az IKSZT otthont ad majd a civil szervezeteknek, valamint a település ifjúsági, egészségfejlesztési, valamint kulturális és szabadidős programjainak.

A kivitelezőt közbeszerzési eljárással választották ki. A munkálatokkal a Tarnavölgye 2008 Építő és Szolgáltató Kft-t bízták meg.

 

Palóc Hagyományőrző Galéria Kazáron

Kazár Község Önkormányzata a „Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében a Palóc Út Egyesület partnereként pályázatot nyújtott be a Damjanich út 19. sz. alatt található ingatlanán Palóc Hagyományőrző Galéria kialakítására. 

P1018559.jpg

Célunk a Hagyományőrző Galéria létrehozásával egy olyan helyiség kialakítása, amely alkalmas a palóc értékeket megjelenítő tárgyak bemutatására és kínálatára, a palóc-vidéki élethez kapcsolódó termékek forgalmazására. Ahol lehetőség nyílik a palóc hagyományok feldolgozását vállaló minőségi kézműves termékek (palóc hímzések, palóc szőttesek, palóc viseletek, fonott kosarak) bemutatására és értékesítésére. A Hagyományőrző Galéria egyben információs pontként is működik, ahol a turisták részletes tájékoztatást kaphatnak a tájegység kultúrájáról, értékeiről.

A beruházás teljes összege 79.000 EUR (kb. 22,3 mFt), melyből 75.050 EUR támogatást kapott az önkormányzat.

IMG_4872.JPG

A fejlesztés célterületei a Palóc Út tematikus útvonal részét képező települések, ahol idegenforgalmi vonzerőt jelentő, élményközpontú kiállítóhelyek és hagyományőrző galériák kialakítására, palóc hagyományok bemutatására alkalmas épületek találhatóak. A felújítandó, műemlék és műemlék jellegű épületek, a palóc tárgyi népművészet értékeinek megismertetését szolgáló hagyományőrző galériahálózat projektben résztvevő helyszinei: Mesterségek udvara és Palóc Galéria, Fülek; Kalondai Palóc Múzeum, Palócföldi főkötők kiállítóháza és "csináld magad" alkotó műhely, Rimóc; Hunnia Csipkenúzeum és Csipkeközpont( Csipkefajták bemutatása, készítése), Terény; Hagyományőrző Galéria és Kézművesház: Kozárd, Recsk, Sirok, Kazár. Korszerű információs pontok és élményközpontú, látogatóbarát kiállítóhelyek a Palóc Út Egyesület székhelyén és a füleki Nógrádi Turisztikai Információs Központban, további "állomáshelyekre" szekrénygalériák, a turisták tájékoztatását és tájékozottságát segítő turisztikai promóció, marketing kiadványok valamint közös interaktív honlap, "érték-térkép" létrehozása.
www.husk-cbc.eu

 

Hagyományok portája

A Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület 2009-ben sikeres támogatási kérelmet nyújtott be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatás jogcímre, így 46 millió Ft támogatást nyert a "Hagyományok Portája" című projekt megvalósítására.

A fejlesztés a 74-75. helyrajzi számon található épület külső-belső felújítását és korszerűsítését, új funkcióknak megfelelő kialakítását foglalta magába.

A kivitelező cég, az Univerzál Építő és Szolgáltató Kft. (Szécsény) 2010. június 1-jén kezdte a munkát, és kb 5 hónap alatt mindennel elkészült.

hp1.jpg

Az eredeti stílusjegyek megőrzése és a helyi védettség miatt az átalakítás során a homlokzaton nagy átalakítások nem történtek, csak a két épületszárny egységes kialakítására, az eredeti állapotok visszaállítására való törekvés jelent meg. A projekt keretében akadálymentesítették az épületet, vagyonvédelmi rendszert építettek ki, tárgyaló helyiséget, ahhoz kapcsolódó vizesblokkot, kézműves szobákat és kézműves raktárhelyiségeket alakítottak ki. A nyitott szín alatt és az udvarban négy kemencét helyeztek el a rendezvények és a programok kiszolgálása érdekében. A meglévő rossz állagú kerítést elbontották, helyére új kerítés és kapu került.

hp4.jpg

A beruházás műszaki átadására 2010. november 19-én került sor. Településünk lakói, önkormányzati képviselői és a civil szervezetek tagjai 2010. december 6-án tekintették meg a falu legújabb látványosságát. 2012. február 12-én a Kulturális és Környezeti Értékvédo Egyesület régi ízeket és hagyományokat felelevenítő disznótort szervezet a Portán, amely ezzel a rendezvénnyel nyitotta meg kapuit. 

 

Iskolafejlesztés - 2010.

Mutatós és a kor igényeit tükröző épületegyüttesben dolgozik, működik ma már a község általános iskolája. Köszönhetően a fokozatos fejlesztéseknek, melyek csúcsa a most befejeződött építkezés. Az eredmény plusz kilencszáz négyzetméteres bővítmény napkollektoros tornacsarnokkal, két új tanteremmel. kiegészítő helyiségekkel, felszerelésekkel.

 2011_001.jpg

Azonban már ennél korábban is az iskolai tevékenység körülményeinek fokozatos korszerűsítésére törekedtek. Az 1997-től elvégzett feladatokra több mint háromszázötvenmillió forintot költöttek. Nagyságrendjében kiemelkedő jelentőségű azonban a nemrégiben befejeződött építkezés, hasonló léptékű beruházás ugyanis az utóbbi években nem volt Kazáron.

p005.jpg

p025.jpg
Tavaly május végén kezdődött a kivitelezés 225 milliós összköltséggel, 171 milliós támogatással, és jelentős önrésszel. Két új tantermet, irodát, szertárat, orvosi szobát, kiszolgáló helyiségeket foglal magába a kívülről is impozáns bővítmény. A tekintélyes méretű, tornacsarnok ízléses belső terében lelátót is kialakítottak, Összesen kilencszáz négyzetméternyivel lett nagyobb az iskola, amely új szigetelést és nyílászárókat kapott, a toldalékrészt pedig napkollektorokkal fűtik.

Községháza felújítása

Az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (ÉMRFT) 2009-ben is meghirdette a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatásának támogatására kiírt pályázati fel-hívását, melynek célja, hogy a leghátrányosabb helyzetűnek minősülő kistérségekben támo-gassák a helyi önkormányzatok fejlesztéseit, a kistérség felzárkóztatását szolgáló beruházásokat.

Önkormányzatunk a felhívásra két pályázatot is benyújtott, a helyi önkormányzatok alapfel-adatainak ellátása között meglévő színvonalbeli különbségek csökkentése érdekében infra-struktúra fejlesztésére, illetve az önkormányzatok nem vállalkozási jellegű tevékenységeihez kapcsolódó eszköz- és anyagbeszerzés megvalósítására meghatározott jogcímekre.

Kozseghaza-2009.jpg

Kozseghaza-2010.jpg

A sikeres pályázatok révén megvalósul az energiatakarékosabb, megfelelő infrastrukturális feltételekkel ellátott Községháza kialakítása, mely hozzájárul az önkormányzat és körjegyző-ség feladatainak ellátásához, a helyi lakosság számára a megfelelő körülmények között elér-hető szolgáltatások biztosításához. A fejlesztés során sor kerül az energiatakarékosság érdekében a régi nyílászárók cseréjére és a régi fűtési rendszer felújítására, valamint felújításra kerül a régi épület homlokzata is. 

 

Ügyes Kezek Háza 

2009. június 30-án sikeresen lezajlott a Kazár, Kossuth u. 71., hrsz.: 843 szám alatti „Ügyes Kezek Háza – Kiállítótér és kézműves foglalkoztató tér” felújítása és kialakítása építési munkáinak műszaki átadás-átvételi eljárása.
Az eljáráson a megjelent szervek az elkészült munkákat megtekintették, és az épületet használatra alkalmasnak ítélték.

P1016858.jpg

P1016826.jpg

Az épületben a meglévő kiállító terek mellett egy a gyermekek foglalkoztatását és oktatását biztosító helyiség kialakítására került sor, ahol a fiatalok a kézműves mesterségek fortélyait sajátíthatják el. Ezen kívül sor került az épület szükségszerű teljes felújítására (padlófűtés kiépítése, tető felújítása, nyílászárók cseréje, az elektromos hálózat felújítását) és az előírások szerinti vizesblokk kialakítására, a védett épület megjelenésének, a környezet, a népi udvar hangulatának visszaadásával. Ezt szolgálja az épülethez kapcsolódó fészer alatt elhelyezett kemence is.

P1016827.jpg

A beruházás bekerülési értéke 24.081.661.- Forint, melyből az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács által kiírt, a „Leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatása 2008. évi támogatások elnyerése” című pályázaton az Önkormányzat 19.200.000.- Ft támogatásban részesült.

  

A Liget út felújítása

Kazár Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Program Vidékfejlesztési Programot kiegészítő településfejlesztés című pályázati felhívásra „A Liget út felújítása a települési környezet és életminőség színvonalának javítása érdekében Kazáron” címmel.

A pályázatot a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatóság vezetője 8.176.075.-Ft összegű támogatásban részesítette, melyről az Önkormányzatot a 2009. április 3-án keltezett levelében értesítette. A támogatási szerződés megkötésére 2009. július 16-án került sor.

Liget-ut-felujitas.jpg


Kazár Község Önkormányzata 3 vállalkozótól kért ajánlatot a kivitelezési munkák elvégzésére. A Képviselőtestület 2009. július 1-én megtartott ülésén hozott döntése értelmében a HE-DO Útépítő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-t (3261 Pálosvörösmart, Hagyóka u. 1.) bízta meg a kivitelezési munkák elvégzésével. A vállalkozói szerződés aláírására 2009. július 13-án került sor, bruttó 9.415.648.- Ft összeggel.

A vállalkozási szerződésben rögzítettek szerint a munkaterület kivitelezőnek történő átadására 2009. szeptember 1-én került sor. A kivitelezés során teljes hosszán és teljes szélességében megújult az út aszfalt burkolata (2170 m2), az aknák szintre emelésre, a padkák pedig rendezésre kerültek.

Liget-ut-felujitas-2.jpg

A műszaki átadás-átvételre Vállalkozó 2008. szeptember 18-án keltezett készre jelentő levelében foglaltak alapján, 2009. szeptember 24-én került sor, ahol a műszaki ellenőr (VILIMI ÚT Bt, 3102 Salgótarján, Petőfi u. 80/B.) javaslata alapján, Önkormányzat képviselői az elkészült munkákat átvették, és forgalomnak átadták. 

  • Kazár Község Önkormányzata
  • 3127 Kazár, Tanács u. 1.,
  • Telefon: (32) 341 333
  • E-mail: kazar@kazar.hu