Látnivalók

Múzeumi belépők:

Múzeumi túra:                

14 éves kor felett             1300 Ft
14 éves kor alatt 1000 Ft
Nyugdíjas 1000 Ft

 

Egy vagy több kiválasztott Múzeum esetén:

Múzeumonként a belépés egységesen 300 Ft. 

A múzeumok megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges!

Nyitvatartás:

Hétfőtől Csütörtökig 8:00-15:00
Péntek 8:00-13:00
Hétvége, Ünnepnap Előzetes bejelentkezés alapján.

A fenti időpontok tájékoztató jellegűek!

A múzeumok megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges!

Kapcsolattartó: Licskó-Szikora Mónika
E-mail:
fip@kazar.hu
Telefon:
32/341-333, 06-20/237-6810

 

Kézművesház

Kazár, Damjanich út 3.

Kézművesház

P8020475.jpg

P1016831.JPG

Az Ófalu központjában egy takaros kis parasztporta áll, a Kézművesház. Az épület a népi kismesterségek színtere, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a szövéssel, kosárfonással, korongozással, hímzéssel és csuhézással. Az épületben a településről összegyűjtött szebbnél szebb csipkék és testvértelepülésünkön - Kőrispatakon - tevékenykedő szalmafonók által készített munkák láthatók.

Gyufacimke kiállítás 

Kazár, Hunyadi út 1.

Bányászház

Gyűjtemények Háza


Bagi András gyufacímkékből és hamutartókból álló gyűjteménye páratlan élménnyel örvendezteti meg az idelátogatókat.

Vasaló és Öntvény Múzeum

Kazár, Hunyadi út 3.

IMG_7300.jpg

IMG_0071.jpg

Bagi András Vasaló- és Öntvénygyűjteménye a megyében egyedülálló magángyűjtemény. A faszenes vasalóktól a villanyvasalókig, az öntöttvas képkeretektol a régi szódásüvegekig számtalan kinccsel ismerkedhet itt meg az érdeklődő.

 

Tájház és bányászati kiállítás

Kazár, Hunyadi út 5.

Tájház

IM001168.jpg

A látogatók megismerkedhetnek a népi életmód tárgyi emlékeivel, a kenderfeldolgozás menetével, valamint betekintés nyerhetnek a falubeliek életkörülményeibe egy "tisztaszobán" keresztül.

 

IMG_0081.jpg

Az eredeti palóc parasztház a település bányászmúltjának is  emléket állít, melyben egyenruhákat, felszereléseket, eszközöket, bányászattal kapcsolatos könyveket, kitüntetéseket és egyéb dokumentumukat lehet megtekinteni

Hagyományok portája

Kazár, Damjanich út 17.

asdf
A település gasztronómiai különlegességeinek, elkészítésének bemutatásával ismerkedhetnek meg, valamint a tradicionálisan elkészített ételek, helyi termékek bemutatását követhetik nyomon a portán.

Mackó Kuckó - Mackó és baba gyűjtemény

Kazár, Damjanich út 17.

 P1016643.jpg

Mackó Kuckó - Mackó és baba gyűjtemény

A térségben egyedülálló kiállítóhelyen több mint 1000 db maci és baba várja mind a gyerekeket, mind pedig a felnőtteket. Bóné Kovács Márta gyűjtését tekinthetik meg az ide látogatók. 

Palóc Galéria

Kazár, Damjanich út 19.

P1018559.jpg

Palóc Galéria

A galériában bemutatásra kerül Palócföld népi kézműves kultúrája és egyéb megjelenési formája. A látogató megismerkedhet a népi eszközökkel, játékokkal, bútorokkal, valamint a Kazári népviselettel babákon és életnagyságú bábukon keresztül.

Magtárház - Közösségi Ház

Kazár, Diófa út 13.

Magtár Közösségi Ház

IMG_0069.jpg

A Magtárház ma a település közösségi színtere. Ugyanitt több mint 100 db falvédőből álló kiállítás várja a vendégeket, valamint alkalmas a tér kisebb konferenciák lebonyolítására is.

 

Szent Ilona Római Katolikus Templom

Kazár, Kossuth út 2.

IMG_7329.jpg

A faluközpontban álló, Szent Ilona tiszteletére felszentelt római katolikus templom működéséről már az 1674-es Canonica Visitatio is említést tesz, feltételezések szerint 1398 körül épült. A templom falai a szentélyben és a hajó keleti oldalán feltehetőleg egy ősrégi, 1398-as templom maradványait rejtik.

Szabó István tudós pap emlékszobája

Kazár, Kossuth út 2.

 

DSC_0618.jpg

DSC_0697.jpg

A falu életében a XIX. század második felében meghatározó személyiség volt Szabó István tudós pap, író, műfordító. Homérosz két nagy eposzát, az Iliászt és az Odüsszeiát elsőként ő fordította magyarra. A Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság tagja volt, "Kazári pap" néven 1857-1892 között publikált. Már fiatal korában is nagy dicsérettel írt róla Kazinczy Ferenc. Emlékének 1995-ben állított szobrot az utókor a plébánia kertjében, emlékszobája 1997-ben nyílt meg. Felújított síremléke a kazári temetőben található.

Riolit-tufa

Riolittufa

A falu feletti erdőben egyedülálló, védett természeti érték található, a 20 millió éves riolittufa erózió, melyhez hasonlót a világon összesen 6 helyen tartanak számon, legközelebb a törökországi Kappadókiában. A magyarországi miocén képződményekben található három jellegzetes tufaszint közül ez a legalsó és legidősebb.
Igény szerint TUFA-TAXI közlekedik a riolittufához.

  • Kazár Község Önkormányzata
  • 3127 Kazár, Tanács u. 1.,
  • Telefon: (32) 341 333
  • E-mail: kazar@kazar.hu