Nemzetközi Falumegújítási Konferencia Kazáron

 

Négy országból érkeztek vendégek a kazári általános iskolában megrendezett Nemzetközi Falumegújítási Konferenciára, melyre 2010. május 28-án, az EACEA - "Europe for Citizens" Programme", azaz az Európa a Polgárokért program keretében került sor. A program célja az, hogy az európai értékek, a kulturális sokszínűség népszerűsítésével közelebb hozza a polgárokhoz Európát, elősegítse az országok közötti együttműködést. A szervező, a kazári önkormányzat a rendezvényre a község testvértelepülései mellett azokat a falvakat hívta meg, amelyek hazájukban elnyerték a falumegújítási díjat.

p001.jpg

Elsőként Kőrispatak (Románia) mutatkozhatott be. A település történetéről, hagyományairól Szőcs László polgármester tájékoztatta a résztvevőket. Előadásából kiderült, hogy Kőrispatak a szalmának köszönheti sikerét. A településen közel 150 éves múltra tekint vissza a szalmakalap-készítés, és kevés olyan család él a faluban, amely ne ismerné a szalmafonás technikáját. Az ebben rejlő lehetőségeket ismerték fel és éltek is vele: Szalmakalap Múzeumot nyitottak és elindították a Szalmakalap Fesztivált, amelyre az évek során több ezer turista látogatott el.

p006.jpg

A második bemutatkozó település Gömörfalva (Szlovákia) volt. A település alpolgármestere, Vastag Erzsébet elsősorban sikeres projektjeikről beszélt. A konferenciára meghívott települések között volt Liptovska Teplička (Szlovákia) is. A települést először egy kisfilm segítségével, majd polgármester vetítéssel egybekötött előadásából ismerhették meg a résztvevők. A csehországi Liptál polgármestere, Vaculik Miroslav elsősorban a település értékeiről beszélt. Bemutatta hagyományos ételeiket és legismertebb gasztronómiai terméküket, a szilvóriumot.

p008.jpg

p007.jpg

Az ebédszünet után, a konferencia második részében először a lengyelországi Kuniow település történetét, értékeit, hagyományait, valamint a falufejlesztés terén elért eredményeit ismerhették meg a résztvevők. Az előadásból kiderült, hogy a LEADER program keretében elsősorban a vidéki turizmus fellendítéséért dolgoznak.

Legfontosabb céljuk a hagyományos termékek népszerűsítése.

A konferencián természetesen a házigazda település is bemutatkozott. Molnár Katalin, polgármester a település "A múlt értékeivel a jövőért" című fejlesztési progamját mutatta be.

 

p017.jpg

- Büszkék vagyunk eddig eredményeinkre, hiszen az elmúlt évtizedben értékeink megőrzése mellett meg tudtuk újítani településünket, élhető, szerethető falut sikerült kialakítanunk. Mi hisszük és valljuk, hogy Kazár jövője a múltjában gyökerezik, éppen ezért az 1996-ban kidolgozott, hosszú távú fejlesztési programunk egyik legfontosabb eleme a hagyományőrzés. Az elmúlt években összegyűjtöttük értékeinket, kiállítóhelyeket hoztunk létre, megmentettük, átalakítottuk és új funkcióval láttuk el a faluban lévő jellegzetes palóc házakat. Emellett kiemelt figyelmet fordítottunk és fordítunk mai is az oktatás-nevelésre, hiszen egy falu jövőjét nagymértékben meghatározza az, hogy a gyermekek hogyan kötődnek településükhöz. Iskolánkban éppen ezért közelező tantárgyként bevezettük a népzenét, a néptáncot és a kézműves mesterségeket. A Magyarországi Falumegújítási Díjat ennek a munkának az elismeréseként kaptuk meg - mondta a polgármester, aki elmondta azt is, hogy a fejlődéshez természetesen együttműködésre, közös gondolkodásra van szükség, és a konferencia ehhez teremt kiváló alapot.

A program zárásaként, a házigazda község polgármestere egy-egy ajándékcsomaggal köszönte meg a részvételt a vendégtelepüléseknek - azért, hogy a tapasztalatok és az élmények mellett kézzelfogható emléket is vigyenek magukkal Palócföldről.

p029.jpg

A vendégek a nap hátralévő részében megnézték a település nevezetességeit és látnivalóit. Ellátogattak - többek között - a Tájházba, a Bányászházba, valamint a település határában lévő, Közép-Európában is egyedülálló vulkáni képződményhez. Az egész napos programot táncház zárta.

  • Kazár Község Önkormányzata
  • 3127 Kazár, Tanács u. 1.,
  • Telefon: (32) 341 333
  • E-mail: kazar@kazar.hu